Bálint Gazda Emlékterem

Bálint György (születési nevén Braun György) 1919. július 28-án született Gyöngyösön egy gazdálkodó hagyományokkal rendelkező zsidó családban. Gyermekként nyáron gyöngyöshalmaji birtokukon, télen pedig a gyöngyösi Jókai utcai lakásban élt szüleivel és két nővérével. Általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte. 1937-ben érettségizett a Koháry István Állami Főgimnáziumban. Olyan kiváló tanárok kezei között nevelkedett, mint Bán Imre, Stiller Kálmán és Stiller János.

1942-ben a zsidótörvények okán behívták munkaszolgálatra, megjárta a keleti harcteret, majd először a mauthauseni, utána pedig a gunskircheni koncentrációs táborba került. A háború után hazatért gyöngyöshalmaji birtokára, de a kommunista hatalomátvétel után 1949-ben minden földjét elvették.

Ezután Budapesten a Földművelésügyi minisztériumban, Kertészeti Kutatóintézetben, a Magyar Tudományos Akadémián dolgozott. 1953-1962 között a Mányi Állami Gazdaság Főagronómusa. 1959-ben doktorált. Ezt követően 1981-es nyugdíjazásáig főszerkesztője volt a Kertészet Szőlészet, a Kertgazdaság, a Kertbarát Magazin és a Kerti Kalendárium című lapoknak.

1981-2099 között a Magyar Televízió Ablak című magazinjának állandó munkatársaként vált országosan ismertté és népszerűvé, mint Bálint gazda. Mindig az ismeretterjesztést és a tanítást tartotta legfőbb feladatának. Élete végéig aktívan kertészkedett kertjében. Számos település (pl. Budapest, Gyöngyös, Halmajugra, Tarnabod, Várda) díszpolgári címet adományozott tevékenysége elismeréseként.

Szülővárosával Gyöngyössel haláláig szoros kapcsolatban maradt. A 100. születésnapja tiszteletére Gyöngyös lakosságával közösen egy emlékfát ültetett a Mátra Múzeum kertjében.

Bálint gazda 2020. június 21-én este örök nyugalomra tért. Személyes tárgyait, érmeit és kitüntetéseit végakaratának megfelelően, kedves városába Gyöngyösre Vachott Sándor Városi Könyvtárba a róla elnevezett emlék szobába kerültek.