Súgó a katalógus használatához

Keresés a katalógusban
 
Egy katalógusban történő keresés választása esetén az adott gyűjtemény adatbázisában beállított keresési szempontok választhatók. A felhasználó felület lekérdezi a kiválasztott könyvtári adatbázis által támogatott keresési lehetőségek – indexek  – körét és a felhasználó ezek mindegyikét használhatja a keresőkérdése megfogalmazásához.  A válaszható keresési lehetőségek megjelennek a keresőfelületen lévő legördülő listában.
 
Fontos megjegyzések a kereséssel kapcsolatban

 • A keresésben „és”, valamint „vagy” kapcsolat adható meg az egyes keresési feltételek között. Pl: Ha szerzőként „Vajda”-t adunk meg, címként pedig „A Csurbanov-dosszié”-t, a megadott keresőfeltételek közé „és” kapcsolatot teszünk, „A Csurbanov-dosszié” című dokumentum jelenik meg a listában, melyben „Vajda” szerzőként, vagy közreműködőként szerepel.
 • Keresőkérdés összeállításánál ne használjunk írásjeleket: kötőjel (-); vessző (,), pontosvessző (;), kettőspont (:), idézőjel („..”), zárójel (..), szögletes zárójel [..], perjel (/), pont (.), stb.

A keresőkérdéseket tehát írásjelek nélkül kell megfogalmaznunk!

 • Hosszabb címre, vagy névre való kereséskor nem szükséges a teljes nevet, vagy címet megadnunk keresőkérdésként. Elég a cím, vagy szerző nevének egy részét megadnunk (írásjelek nélkül), így is releváns találatokat fogunk kapni. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy minél rövidebb keresőkérdést fogalmazunk meg, annál nagyobb találati listára számíthatunk.
 • A keresőkérdés megfogalmazásakor alkalmazható csonkolásos módszer. Ez esetben egy %-et (százalékjelet) kell írnunk közvetlenül a keresendő kifejezés elé, mögé, vagy a keresendő kifejezésbe ágyazva, például:

’Vajd%’ megadása kereső kifejezésként a szerző keresőmezőben: olyan keresési eredményeket kapunk, melyekben a szerző, vagy közreműködő neve megegyezik a ’%’-jel előtt lévő kifejezéssel (pl: Vajda).

’%ajda’ megadása kereső kifejezésként a szerző keresőmezőben: olyan keresési eredményeket kapunk, melyekben a szerző, vagy közreműködő neve megegyezik a ’%’-jel után lévő kifejezéssel (pl: Vajda).

’V%da’ megadása kereső kifejezésként a szerző keresőmezőben: olyan keresési eredményeket kapunk, melyekben a szerző, vagy közreműködő neve megegyezik a ’%’-jel előtt és után lévő kifejezéssel (pl: Vajda).
 

 • A keresés ékezethelyesen működik, tehát a keresőkérdés megfogalmazásakor használhatók ékezetes karakterek.
 • A határozott névelőket nem veszi figyelembe a program a keresésnél, így keresőkérdést megfogalmazhatjuk határozott névelőkkel és azok nélkül is.
 • A keresőkifejezés megadása szűkíthető kiadási év szerint is.

Megadható –tól – ig dátum. Ebben az esetben csak azon dokumentumok fognak megjelenni a találati listában, melyek kiadási dátuma megadott időintervallumba esik.

Megadhatunk csupán kezdő, illetve végdátumot is.

Amennyiben csakis kezdődátumot adnunk meg, azon dokumentumok fognak megjelenni csupán a találati listában, melyek a megadott kezdődátumnál nem korábbi kiadási dátummal rendelkeznek.

Amennyiben csakis végdátumot adnunk meg, azon dokumentumok fognak megjelenni csupán a találati listában, melyek a megadott végdátumnál nem későbbi kiadási dátummal rendelkeznek.
 

A találatok kezelése

A találatokat rendezhetjük a találati lista oszlopai szerint. Lehetőség van:
 

 • cím
 • szerző
 • forrás
 • kiadási adatok
 • típus
 • URL szerinti rendezésre

A találat melletti Bővebben-re kattintva megtekinthetjük a rekord bibliográfiai leírását az adott könyvtári katalógusban, illetve adatbázisban.