Könyvtári programkínálat 2017

Mondókázó, mesélő, muzsikáló | Az irodalom visszavág, avagy játékos irodalmi kavalkád
| Z generációs kihívások | Ismeretterjesztő foglalkozások MINDENKINEK! | Bármi legyen, gazdagít! | Utazzunk Egerbe! | Vándorló kiállítások

Megyei kaleidoszkóp 2017 – válogatás a 2017-ban a HEVESTÉKA keretében a megyei Könyvtári, Információs és Közösségi Helyeken tartott könyvtári programjainkból 
Megyei kaleidoszkóp 2016 – válogatás a 2016-ban a HEVESTÉKA keretében a megyei Könyvtári, Információs és Közösségi Helyeken tartott könyvtári programjainkból (zene: Kid Rock: All Summer Long)
Megyei kaleidoszkóp 2015 – válogatás a 2015-ben a HEVESTÉKA keretében a megyei Könyvtári, Információs és Közösségi Helyeken tartott könyvtári programjainkból (zene:Sipmle Plan: I don’t wanna be sad)
Megyei kaleidoszkóp 2014 – válogatás a 2014-ben a HEVESTÉKA keretében a megyei Könyvtári, Információs és Közösségi Helyeken tartott könyvtári programjainkból (zene: Emiliana Torrini: Jungle Drum)
Megyei kaleidoszkóp 2013 – válogatás a 2013-ban a HEVESTÉKA keretében a megyei Könyvtári, Információs és Közösségi Helyeken tartott könyvtári programjainkból (zene: ZAZ Je veux)

A programkínálathoz tartozó fotók kattintással nagyban is megtekinthetők


MONDÓKÁZÓ, MESÉLŐ, MUZSIKÁLÓ

 

Ölbéli játékok
0-3 éves babáknak és mamáiknak
Mondókázós, játékos együttlét, hintáztató, ringató mondókákkal, versikékkel.
Programgazda: Bálintné Fadgyas Eszter
 
 

Mesekosár
óvódásoknak, alsó tagozatosoknak, családoknak
A gyermekeket a hagyományos magyar mesemondással és a magyar népmesék világával megismertető komplex programsorozat. Mesék, játékok, kézművesség.
Programgazda: Bálintné Fadgyas Eszter, Pauer Erika, Pintérné Pordány Mária, Szabó Eszter 

Mesezenede
Óvodásoknak, alsó tagozatosoknak, családoknak.
Interaktív zenei foglalkozás sok mozgással, játékkal, mondókákkal, népmesével és kézművességgel. 
Videó
Programgazda: Pauer Erika

 

Játsszunk színházat!
Óvodásoknak, kisiskolásoknak, családoknak 
A gyerekek kortárs és más mesékkel találkozhatnak, árnyjáték, vagy papírszínház formájában, egy játékos, mozgásos, színes foglalkozáson belül.
Az elhangzottakhoz kapcsolódóan készítünk is valamit, (erdőt,bábot, papírmozit, stb.), amivel a részt vevők tovább élhetik majd az elhangzott történetet.
Dániel András, Harcos Bálint, Zelk Zoltán írásaiból válogattam.
Programgazda: Bálintné Fadgyas Eszter 

 

Mesély – Meseterápiás foglalkozások gyerekeknek, felnőtteknek
Mesély = esély mesékkkel a belső harmónia felé. (A név szójáték, a mesélj – esély szavakból.) Egy különleges lehetőség és belső iránytű harmonikusan kapcsolódni  egymáshoz és a világhoz, a Dr. Boldizsár Ildikó által kidolgozott metamorphoses meseterápia segítségével.
Mi mindenben segíthetnek a mesék? Személyiség és képességfejlesztésben, lélekfrissítésben, az önbizalom erősítésében és növelésében, belső görcseink oldásában. A Mesély kérhető gyermekek (óvodások, kisiskolások), kamaszok, aktív korú felnőttek és idősek számára egyaránt, de speciális csoportoknak is.
A program elsősorban kis csoportokkal tud dolgozni. Az ideális létszám 10-15 fő, de akár ennél kevesebb személy. Alkalmanként nagyobb létszám is lehetséges.
Ajánlott létszám: 10-15 fő, de alkalmanként lehetőség van kevesebb és több fővel is megtartani a foglalkozást.
Programgazda: Luzsi Margó.

 

Mesélő – hagyományos, hiteles (autentikus) mesemondás
Egészen kicsi és nagyobb létszámú közönség számára egyaránt megfelelő esemény. Kizárólag népmesékre – magyar és más népek meséire – épülő könyvtári program, anyag és eszköz igény nélkül. A programot kérni lehet gyermekeknek: iskolásoknak, óvodásoknak egyaránt, de családok számára is alkalmas, ugyanakkor kizárólag felnőttekből álló közönségnek is. A mesék összeállítása alkalmazkodik a program jellegéhez.
Programgazda: Luzsi Margó

 

 

AZ IRODALOM VISSZAVÁG, AVAGY JÁTÉKOS IRODALMI KAVALKÁD

Gárdonyi Géza könyvtára – rendhagyó könyvtártörténeti óra általános iskolásoknak
Az interaktív könyvtártörténeti óra a Gárdonyi-könyvtárról készült film bemutatásával kezdődik, majd torpedójáték során beszéljük meg a hallott információkat. A játék kérdései a könyvtárismertetés szövegére épülnek, a helyes válaszokat Gárdonyi idézetekkel jutalmazzuk. A foglalkozás Gárdonyi titkosírásának megfejtésével zárul.
Programgazda: Vasné Varga ZitaMiazami – játék és irodalom
óvodásoknak, alsó tagozatosoknak
Játékos interaktív könyvtári foglalkozás humoros nyelvi játékokkal, kitalálós versikékkel
Programgazda: Zsoldos Marianna

 

Csodaszemüveg
óvodásoknak, alós tagozatosoknak (1-2. osztály)
Játékos, mozgásos interaktív könyvtári foglalkozás a kortárs gyermekirodalomból (pl. Szörnyvadászat, Cidrimókus és társai)
Az olvasás, a mesehallgatás kaland: minden könyvben, mesében ismeretlen világok várnak felfedezésre. 
Programgazda: Komló-Szabó Ágnes 


Csókolom, pókmajom! – rendhagyó irodalomóra
alsó tagozatosoknak, felső tagozatosoknak
Olvasásnépszerűsítő felfedezőút a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomban
Játék és mese mai szerzők írásaival, verselés sok humorral, nevetéssel
Programgazda: Komló-Szabó ÁgnesZ GENERÁCIÓS KIHÍVÁSOK
A felmérések szerint a 12+ korosztályt a legnehezebb az olvasók táborába bevonzani, mert annyira lefoglalja őket saját problémáik megoldása.
A Mozdulj rá!, a FILM-EZ-ŐK és a Fanatik Rídörz Olvashow-klub programjainkkal ezt a generációt próbáljuk megszólítani, élményt nyújtani a könyvtár falain belül, de túllépve saját határainkat. 

Mozdulj rá! Könyvespolctúra – könyvajánlók kamasz szemmel
felső tagozatosoknak
A kortárs regények megszólítják a mai fiatalokat, akik gyakran nem tudnak mit kezdeni a kötelező olvasmányokkal – főként azok régies nyelvezete miatt. Fontos, hogy nekik szóló, jól szerkesztett szövegeket adjunk a kezükbe. A program során olyan könyvekkel ismerkedünk meg, amelyeket kamaszok ajánlanak youtube-os videónaplókban kortársaiknak, a könyvek cselekménye olyan környezetben játszódik, amelyeknek köze van a mai fiatalok életéhez.
Programgazda: Komló-Szabó Ágnes

  

Fanatik Rídörz – rendkívüli olvashow klub tiniknek 
A Fanatik Rídörz-ség egyfajta életérzés. Akár másképp is nevezhetitek, ahogy nektek testzik. Szeressük a könyveket, fogadjuk el, hallgassuk meg egymást, bármiről is legyen szó. Vitázzunk, játsszunk, érveljünk, röhögjünk. Egy hely olvasásfüggőknek. Mert mindig van egy új történet. 
Célcsoport: 13-18 évesek
Min. létszám: 3 fő 
Programgazda: Szabó Eszter 

FILM-EZ-ŐK
12-15 éves kamaszoknak
EZ egy FILM. Ezt a filmet ŐK forgatják. Az 5 alkalmas foglalkozássorozaton egy, a kamaszok problémáit feldolgozó, kortárs regénnyel vagy novellával ismerkedünk meg egy biblioterápiás foglalkozás keretén belül, majd átvesszük az iPades filmkészítés alapjait, végül egy trailert készítünk az irodalmi alkotáshoz. Az elkészült kisfilmeket a FILM-EZ-ŐK youtube csatornáján publikáljuk.
A program könyves alappillére:
A Könyvespolctúra programunk alapgondolatát folytatjuk, mely szerint a kamaszok szívesebben olvasnak egy könyvet, ha valamely kortársuk ajánlja azt.
A program filmes alappillére:
A filmeket iPaddel forgatjuk, ezzel is ösztönözve a kamaszokat, hogy a későbbiekben a non-stop a kezükben tartott kütyüket (saját mobiljukat, tabletjüket) alkotásra használják.
A foglalkozások egymásra épülnek, ezért csak az első alkalomnál lehet csatlakozni, a további találkozókon zárt műhelyként működünk.
A foglalkozások idejére az iPadeket a megyei könyvtár biztosítja a gyerekek számára.
A résztvevők létszáma: maximum 6 fő
A program youtube csatornáján bele lehet nézni az eddig elkészült kisfilmekbe, összefoglalókba: ITT
Programgazda: Komló-Szabó Ágnes

 

ISMERETTERJESZTŐ FOGLALKOZÁSOK MINDENKINEK!

Illik, nem illik?
Kis illemtan felső tagozatosoknak és felnőtteknek
A technológiai fejlődésnek köszönhetően sokszor olyan helyzetbe kerülünk, melyekkel még nem találkoztunk, pl. hogyan írunk SMS-t vagy egy hivatalos személynek e-mailt? Az ezekre vonatkozó illemszabályok velünk együtt alakulnak. Nem is olyan egyszerű eligazodni az illemszabályok között, de mi megpróbáljuk!
Programgazda: Szécsényi Orsolya

 

Ki játszik ilyet? – Játékfoglalkozás
minden korosztálynak 
Az ember a játék segítségével tanul, fejlődik, ismeri meg környezetét és a világban zajló eseményeket. 
Játéktörténeti kalandozásaink során megismerkedünk az ókori, a honfoglaláskori és a középkori emberek játékaival. Beszélgetünk a népi játékokról, majd összemérjük erőnket és tudásunkat egy-egy játékban! Lesz malmozás, kockavetés és zúgattyúzás. Mert játszani jó!
Programgazda: Szécsényi Orsolya

 

SOS! Előadást tartok! Avagy légy kreatív Prezivel!
A Prezi magyar fejlesztésű, web-alapú prezentációs szoftver, mely 2009 óta már több tízmillió felhasználóval rendelkezik. A szoftver megoldást nyújt arra, hogy innovatívan, kreatívan mutasd be előadásodat, történetedet digitálisan mesélheted el. A Prezi egy olyan digitális vászon, melynek segítségével hatásosan közvetítheted üzenetedet, a közönség pedig egy felejthetetlen előadást kap.
Programgazda:  Csépányi Zoltán
 

Virtuális múltlapozó
Kíváncsi, milyen események történtek, milyen hírek jelentek meg egy adott napon, akár születésnapján a nyomtatott sajtóban? Érdekli hogyan nézett ki Eger egy 1945 után készült képeslapon? Lapozzunk a múlt történései között, tegyünk közösen egy virtuális sétát a folyamatosan gazdagodó gyűjteményekben! Ismerjük meg a digitális adatbázisokat, melyek teljes, a nyomdaival megegyező tartalmat kínálnak!
Az Arcanum Digitális Tudománytárban több milliónyi oldalon át böngészhet a tudományos és kulturális tartalmakban! Az adatbázis a Bródy Sándor Könyvtárban ingyenesen elérhető.
A Hungaricana Közgyűjteményi portálon fellelhető rengeteg kultúrkincs, többek között a Könyv- és Dokumentumtárban a Heves Megyei Hírlap digitalizált lapszámaiba is betekinthet!
A foglalkozást a szolgáltatóhelyeken vagy a Bródy Sándor Könyvtárban szervezzük. A szolgáltatóhelyeken a foglalkozás idejére mobil technikai eszközöket biztosítunk.
A Virtuális múltlapozó videós ajánlója megtekinthető itt: ITT
Programgazda: Bodor Katalin
 

 Keress, találj, tanulj!
felső tagozatosoknak
Interaktív könyvtárhasználati foglalkozások a papírkönyvtártól az elektronikus könyvtárig. Könyvtártörténet dióhéjban. Digitális adatbázisok bemutatása.
A rendezvény megtartásához számítógépek és Internet szükséges!
Programgazda: Bodor Katalin

 


NET-CHAT – digitális információszerzést segítő foglalkozássorozat
felnőtteknek
Számítástechnikai és internet-használati klubfoglakozások felnőttek számára – igény szerinti szinten, helyben vagy Egerben minimum 3 napon keresztül, napi 3-4 órában. A beutazás költségét önkormányzati vagy bérelt autóbusz esetén korlátozott számban vállaljuk.
A rendezvény megtartásához számítógépek és Internet szükséges!
Programgazda: Bodor Katalin

Multimédiás ének-zene óra
alsó- és felsőtagozatosoknak
Rendhagyó ének-zene műhely könyvtári környezetben, multimédiás eszközökkel, videókkal, képekkel, weboldalakkal, interaktív játékokkal.
 A rendezvény megtartásához Internet szükséges!
Témák:
1. Humor a zenében
2. Évszakok
3. Klasszikusok popritmusban
4. Musical
Programgazda: Zsoldos Marianna

 
Hagyományőrző foglalkozások

alsó tagozatosoknak
A foglalkozáson ma is élő, illetve már csak hallomásból ismert népi hagyományokat idézünk fel könyvek, zenék, mozgóképek (videó részletek) felhasználásával. A népi hagyományok ünnepkörönként kerülnek bemutatásra:
1. Tavaszi ünnepkör: farsangtól, húsvét, pünkösd   
2. Őszi ünnepkör: szüret, lakodalom, napokhoz fűződő szokások   
3. Téli ünnepkör: Szent Miklós naptól Vízkeresztig
 A rendezvény megtartásához Internet szükséges!
Programdazga: Orsó Éva

 

Könyvekbe zárt egészség
felnőtteknek
Beszélgessünk az egészségről, az egészséges életmódról egy csésze gyógynövényből készített tea mellett. Fürkésszük a gyógynövények áldásos hatásait. Hívjuk segítségül a könyveket is, hogy felfedezhessük a könyvekbe zárt egészséget!
 A rendezvény megtartásához Internet szükséges!
Programdazga: Kulcsárné Király Mária

 

A kézimunka története a kezdetektől napjainkig – Könyvek és kézimunka
tiniknek és felnőtteknek
•    képes előadás a kézimunkák fajtáiról (horgolás, kötés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés, szalaghímzés, gobelin, keresztöltés stb
•    egy mintadarab elkészítése (hazavihető)
•    azokat várjuk, akik láttak már hímzőtűt, kötőtűt – kezdőtől haladóig, felső korhatár nincs.
•    A program folytatásos, több előadás is kérhető, az alábbi témákban: szalaghímzés, gyöngyfűzés, hímzés, a makramé alapjai
Programgazda: Bodó Boglárka

Kötő-kör – kezdő kézikötés mesehallgatással
felnőtteknek
A 4 alkalmas kezdő kézikötés foglalkozássorozaton a legalapvetőbb technikák megtanulásával, egyéni választás alapján sál, szatyor vagy gyermekjáték készíthető. A kötés mellett és közben szórakoznak és lelkileg is töltődnek a mesehallgatások során…
A kötőtűket és a fonalat a résztvevők hozzák magukkal.
Ideális létszám: 5-8 fő.
Programgazda: Pauer Erika

 


BÁRMI LEGYEN, GAZDAGÍT!

 

Pódium előadások, előadók, írók
gyerekek részére
Bábelőadások, meseelőadások, találkozók, zenés irodalmi műsorok
Előzetes egyeztetés szükséges!

Találkozások
gyerekek vagy felnőttek részére
Találkozás Egerben vagy a megye valamely településén élő, alkotó színművésszel, képzőművésszel, íróval, költővel.
Író-olvasó találkozók, kötetbemutatók, irodalmi előadások és beszélgetések, felolvasóestek, pódium műsorok, irodalomtörténeti előadások,
Választható írók és költők, a teljesség igénye nélkül: Szabó T. Anna, Dániel András, Lackfi János,Víg Balázs, Finy Petra, Kis Ottó
Egyéni igény alapján, megbeszélés, egyeztetés szükséges!
 

 

Babszem Jankó Gyermekszínház
óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek
Színház a gyermekek nyelvén
„Minden műsorral arra törekszünk, hogy nézőink igényesen kialakított és humorral átszőtt történetekben gyönyörködhessenek, színpadon, tantermekben, vagy óvodai csoportszobákban egyaránt. Régiónkban olyan kulturális feladatot látunk el, melyre egyetlen más társulat sem vállalkozik.”
 

Arany János: Fülemile – Színházi előadás
Célcsoport: 4-5. osztályos tanulók
Az előadások sajátja, hogy alkalmazkodva az adott körülményekhez, a színházból ismert technikai eszközök nélkül is, értékes alkotás szülessen. A hangsúly ebben az esetben az előadókra, a színész és néző kapcsolatára, az együttjátszás pillanatának megélésére koncentrálódik.
Programgazda: Baráth Zoltán 
 

Görbe görög
Célcsoport: 13-14 éves korosztály
Létszám: 20-25 fő
A rendhagyó előadás célja, hogy a megszokottól teljesen eltérő módon, az abszurd humort felhasználva, a teljesség igénye nélkül megismertesse a gyerekekkel az ókori görög történelem, kultúra és tudomány legfontosabb állomásait, a színház eszközeivel. Szándékunk nem a hiteles információk átadása, hanem a meglévő ismeretek szokatlan nézőpontból való vizsgálata, és kedvcsinálás az újabb ismeretek elsajátításához… egyszóval figyelemfelkeltés és szórakoztatás!
Programgazda: Baráth Zoltán

 

Galagonya Bábszínház
óvodás és kisiskolás korú gyermekeknek
Bábszínházi előadások a legkisebbeknek
A Galagonya Bábszínház egy utazó bábszínház, akik nép-, tündér- és állatmeséket játszanak. Hagyományos paravános technikával dolgoznak, közönségük elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek. A bábelőadásaikban szereplő csodálatos bábokat és díszleteket maguk tervezik és készítik el. Sok mesét dolgoztak már fel, ám van közöttük olyan is, mely sajátjuk.
 

Kerteljünk!
felnőtteknek és felső tagozatos iskolásoknak
Előadások, bemutatók, kóstolók az alábbi témákban:
–   Természetközeli kertelés: –madár, és rovarbarát kert, gyomnövények, mint a kertész barátai, permakultúra, vetőmagfogás, régi fajták, vetőmagbiztonság, cserekörök szervezése
–    Zsebkertek létrehozása
–    Házunk tája: háztartás mérgek nélkül,
–    Tartósítás, táplálkozás, bőrápolás az egészség jegyében
Programgazda: Máthé Orsi biológus, BanyaTanya Alapítvány
 

Kalandok az Óperenciás-tengeren is túl
felnőtteknek és felső tagozatos iskolásoknak,  utóbbiaknak rendhagyó földrajzóra keretében
Az előadás során fény derül az Óperenciás-tenger pontos helyére és a név eredetére is. Az egri túravezető sok éve járja Európát a természeti szépségek és a kultúra iránt éhségtől hajtva. Vadvízi evezés, sziklafalak és gleccserek mászása közben szívesen fedez fel városokat – egy napjába belefér egy délelőtti evezés a Verdon-kanyonban, egy délutáni kiállítás és egy esti jazz koncert Nizzában.
Válaszható témák: ITT
Projektor és kivetítővászon szükséges!
Programgazda: Kiss Balázs túravezető
 

 

UTAZZUNK EGERBE!

 

Könyvtártúra
felső tagozatosoknak
Az egri Bródy Sándor Könyvtár bemutatása könyvtárlátogatás keretében.
A beutazás költségét korlátozott számban vállaljuk.
Programgazda: Kelemenné Csuhay Zsuzsanna

 

Fun and Games
általános iskolásoknak (3-8. osztály)
Játékos, életszerű angol foglalkozás kisiskolásoknak sok mozgással a Bródy Sándor Könyvtár idegen nyelvi gyűjteményében, anyanyelvi közreműködővel.
A beutazás költségét korlátozott számban vállaljuk.
Programgazda: Fekete Ildikó
 
 

VÁNDORLÓ KIÁLLÍTÁSOK

Időszaki kiállításokat ajánlunk, az installációt a kiállítások idejére biztosítjuk, a tablók oda- és visszaszállításáról gondoskodunk.   

 

Meselátó szemek – a Bródy Sándor Könyvtár Gyermekkönyvtárának fotókiállítása
Mesemondó, mesehallgatók, csillogó szemek, tátott szájak, figyelem. Csoda és varázslat az arcokon, és szemekben. A felvételek a  Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában készültek a  Gyermekkönyvtár rendezvényein, csoportfoglalkozásain.
Videó

 

Egri anzix – történetem Egerben
A Bródy Sándor Könyvtár Helyismereti gyűjteményének képeslapjaiból készült kiállítás híres egri épületeket és hozzájuk kapcsolódó történeteket mutat be.
 

Arcok – Mindennapi hősök üzenetei
Arcok. Mi tudjuk, hogy kik ők. A mindennapjaink hősei. Költők, képzőművészek, zenészek, tanárok, egy felnémeti utas a buszról, egy gyönyörű lány népviseletben. Különbözőek, mégis összeköti őket egy azonos kulturális színtér. Egy város: Eger – egy megye: Heves.
A kiállításon látható képek Molnár István Géza, Eger Megyei Jogú Város Nívódíjával kitüntetett egri fotóművész alkotásai az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteményéből.
 

„Friss szelek, fényes szelek fújnak…”
Emlékkiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója
A kiállításon bemutatjuk azokat az írásos emlékeket amelyekkel személyesen megjeleníthetők ’56 eseményei, szereplői, helyszínei.
A kiállításhoz kapcsolódóan rendhagyó történelem óra megtartására  is biztosítunk lehetőséget.