Éremtár és kiállítóhely

A Vachott Sándor Városi Könyvtárban működő Kiállítóhely és Muzeális Gyűjtemény működteti Gyöngyös város két, adományozás révén birtokába került gyűjteményét, a Huszár Lajos Éremtárat és Herman Lipót festőművész hagyatékát.

A Huszár Lajos Éremtár 2007 óta az ország egyik legjelentősebb numizmatikai kiállítása, ekkor került az éremgyűjtemény a város tulajdonába. Különlegessége, hogy anyaga felöleli a magyar államiság teljes történetét. Megismertet nemcsak a magyar uralkodók, illetve a magyar állam által kibocsátott hivatalos pénzekkel, de bepillantást ad az erdélyi fejedelmek pénzverésébe is.

A Herman Lipót Kiállítás a festőművész hagyatéki anyagát, munkásságának egy jelentős szeletét tárja Önök elé. Itt kapott végleges elhelyezést és egyúttal 1998 óta állandó kiállítási lehetőséget a kollekció. Az Özvegy, Radó Róza ajándékaként 98 db festmény és 100 db grafika, 2 szobor, a művész személyes tárgyai és egyéb dokumentumai alkotják a gyűjteményt, mely 1980-ban került Gyöngyös város tulajdonába.

Mindkét gyűjtemény önálló weboldallal és virtuális kiállítással rendelkezik, melyeket az alábbi hivatkozásokra kattintva érhetnek el: