Huszár Lajos éremtár

Gyöngyösön a Fő tér 10. szám alatt, a Vachott Sándor Városi Könyvtár épületében kapott helyet a város legújabb közgyűjteménye, a 2007. június 2-án megnyílt Huszár Lajos Éremtár. A gyűjtemény anyaga felöleli a magyar államiság teljes történetét. Megismertet nemcsak a magyar uralkodók által kibocsátott hivatalos pénzekkel, de bepillantást nyerhetünk az erdélyi fejedelmek pénzverésébe is. A pénztörténeti rész napjaink forgalmi és emlékpénzeinek bemutatásával zárul.

15 külön tárlóban mutatja be a kiállítás a történelmi emlékérmeket, ezen kívül láthatunk itt zsetonokat, plaketteket, kitüntetéseket. Különösen szép kollekcióval rendelkezik a gyűjtemény a magyar királyok és királynék koronázási érmeiből, valamint a török elleni felszabadító háborúk korának emlékérmeiből.

Az éremtár speciális gyűjtési területét képezik a helyi vonatkozású anyagok. Ezek jelenleg két tárlóban láthatók, de időszakos kiállításainkon ennél nagyobb anyagot is bemutatunk a gyöngyösi vonatkozású emlékérmekből és jelvényekből.

2008 júniusa óta az éremtárban a magyar papírpénzkiadás története is végigkísérhető egy speciális lapozgatható papírpénzgyűjtő tároló segítségével.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el hozzánk személyesen is!

A Huszár Lajos Éremtár előzetes bejelentés nélkül a következő időpontokban látogatható:
Hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 9-17 óráig
Szombaton 9-13 óráig
Előzetes bejelentkezés után ettől eltérő időpontokban is fogadunk látogatókat.

Bejelentkezni a 37/ 311-883 vagy a 20/ 404-5198 telefonszámon illetve a
vsvk.helytortenet@gmail.com lehet.

KÉRJÜK, HOGY CSOPORTOS LÁTOGATÁSI SZÁNDÉKUKAT A FENTEBB JELZETT TELEFONSZÁMOKON VAGY E-MAILBEN JELEZZÉK!