
Giles Yeo Phd
Miért nem a kalóriák számítanak - Hogyan futott tévútra a fogyás tudománya?
A kalóriákkal mindenütt találkozunk. Az élelmiszerek csomagolásán, az éttermek étlapjain és az internetes ételrecepteken hiteles számokat tüntetnek fel, amelyek elárulják, hány kalóriát fogyasztunk.
Ezeket a számokat szentírásnak vesszük – számolgatjuk, és az étkezésünkkel próbáljuk
lefaragni a mennyiségüket, sőt ha hiszünk néhány „szakértőnek”, varázslatos módon el is tüntetjük
őket. Mindannyian tudjuk, és a kormányzatok is ezt sulykolják, hogy akkor fogyunk, ha több kalóriát
égetünk el, mint amennyit beviszünk. Ám ez valójában tévedés.
Miért nem a kalóriák számítanak című művében Dr. Giles Yeo cambridge-i elhízáskutató
megkérdőjelezi a hagyományos modellt, és bebizonyítja, hogy nem minden kalória egyenlő.
Elmagyarázza, miért látszanak sikeresnek a népszerű fogyókúrás étrendek – legalábbis rövidtávon -,
miért bizonyulnak végül mégis hibásnak, és megtudjuk, mi köze van környezetünknek a
testméretünkhöz.
Amint megértjük, miért nem számítanak a kalóriák, más döntéseket hozunk az ételek kiválasztásáról,
és rájövünk, hogy mit kell számolgatnunk kalóriák helyett. Ez a gyakorlatias, tudományos alapokon
nyugvó, tanulságos történetekkel teli kötet a létező legszórakoztatóbb diétás útmutató.