2024. február Könyvajánló

Gyöngyösi Kalendárium 2024

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Gyöngyös Város Önkormányzata
Megjelenés: 2023.12.07
kalendárium

A Gyöngyösi Kalendárium története több mint száz évre tekint vissza, azonban a kiadvány életében hosszabb szünetek is voltak, így idén a 35. évfolyam jelent meg a Gyöngyösi Médiaközpont gondozásában.

„A könyv Gyöngyös krónikája, amely számos kerek évfordulóról emlékezik meg, és ezeket az alkalmakat arra is felhasználja, hogy bemutassa az évfordulókhoz kapcsolódó intézmények, civil szervezetek, kulturális csoportok történetét – hangsúlyozták a szerkesztők a könyv csütörtöki bemutatóján, ahol megemlékeztek a napokban elhunyt palóc tudósról, dr. Fülöp Lajosról, akinek verse és irodalomtörténeti írása is megjelent az idei kalendáriumban.

– Megannyi érték, értékes szerző, képzőművész, író, költő, gyönyörű múltú egyesület van Gyöngyösön, akik letettek valamit az asztalra, akik Gyöngyös érdekét szolgálták, akikről írni érdemes és írni kell – mondta a könyvbemutatón Hiesz György polgármester.

A kiadványban megjelent írásokból kirajzolódik Gyöngyös vaskori története, az idén fennállásának 185. évfordulóját ünneplő Bugát Pál Kórház első ötven éve, de olvashatunk többek között a negyvenéves Cantus Corvinus Vegyeskarról, a mátrai turizmust megteremtő Hanák Kolosról, a Mátravasút százéves történetéről, vagy az egykori gyöngyösi timsós fürdő titkairól.

A könyv számos kortárs példaképet is bemutat, mások mellett Pelle István gyermekorvost, Berkes Dezsőt, a város utolsó férfiszabóját, Gulya Róbert zeneszerzőt, vagy a „muzsika iránti fogékonysággal beoltott” Kalocsainé Csillik Máriát, és lányát, Józsa-Kalocsai Máriát.
A felsoroltak mellett még számos érdekes írásban és fotósorozatban tárul elénk a város múltja és jelene a keményfedeles, színes kiadványban, amely megújult külsővel jelent meg.”

Forrás: gyongyos.hu

Gaál Ildikó
Koltai 80 – Filmeskönyv

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2023.11.16
életrajz

Még a Színművészeti Egyetem elsőéves dokumentumfilm-rendező hallgatója voltam, amikor az egyik tanárunk behozott az órára egy vadonatúj, frissen készült filmet. Azt mondta, nézzük meg, aztán beszélgessünk róla. Ez volt a Sose halunk meg, Koltai Róbert első rendezése.

Egyetlen gondolat motoszkált akkor bennem, aminek aztán parázs vitát provokálva hangot is adtam az egyetemen: ennek a filmnek minden kockájából árad a szeretet. A filmet is, bennünket is megérlelt azóta az idő. Nem sejthettem, hogy pontosan 30 év múlva olyan könyvön fogok dolgozni, amely Koltai Róbert filmjeivel foglalkozik, és őt nem csak mint filmrendezőt, filmszínészt, hanem mint életem párját is kérdezem majd. A szubjektív kifejezés ily módon talán adja magát, a monográfiát pedig az magyarázza, hogy a könyv Koltai Róbert mintegy 15 filmjét és az elmúlt közel 30 évet öleli át. A könyvben mesélnek többek között: Bunyik Béla producer Darvas Ferenc zeneszerző Dés László zeneszerző, zenész Grecsó Krisztián író Kern András színművész Miklós Mari vágó Vámos Miklós író Nógrádi Gábor író A szerzőről Gaál Ildikó vagyok, színházi rendező, rádiós műsorvezető, de legfőképpen kíváncsi ember. Érdeklődésem tárgya pedig a másik ember. Filmen, színházban, rádióban és a magánéletben is. Kapcsolódni szeretek. Érteni, érezni, létrehozni.

Fiona Davis
A Magnólia-palota

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
I.P.C. Mirror Könyvkiadó
Megjelenés: 2023.11.30
regény
romantikus

New York, 1919. Az elmúlt években Lillian Carter a művészek legkeresettebb modellje volt New Yorkban, ahol a róla mintázott szobrok olyan ikonikus helyeket és épületeket ékesítenek, mint a Brooklyn híd és a Plaza Hotel.

Azonban az édesanyja halála után a lány csak céltalanul sodródik. Így amikor Lillian belebotlik egy álláslehetőségbe a Frick-palotában – melynek a kapuja fölött lévő reliefet ironikus módon, az ő képmása díszíti -, azonnal elvállalja. Ám minél tovább dolgozik a zsarnoki és sokat követelő Helen Frick, a művészetpártoló gyáros, Henry Clay Frick lánya mellett, annál erősebben fonódik össze az élete a családéval – romantikus találkák, ellopott ékszerek kusza hálójába keveredik, és egy családi drámába, amely olyan mélyre hat, hogy a tét már csak élet vagy halál lehet.

New York, 1966. Az angol fotómodell, Veronica Weber lehetőséget kap, hogy igazán beindítsa a karrierjét. A fotózáshoz New York egyik legimpozánsabb múzeumává átalakított, egykori Frick-palota szolgál hátterül. Azonban amikor egy apró hiba miatt elbocsátják, véletlenül egy sor rejtett üzenetre bukkan az épületben. Egy hóvihar miatt a múzeumban reked Joshuával, a sármos kurátorgyakornokkal, akivel az üzenetek nyomán kincsvadászatra indulnak; az elrejtett Magnólia gyémánt nemcsak Veronica anyagi gondjaira nyújthatna megoldást, hanem végre feltárná a hírhedt Frick családban sok évtizede történt gyilkosság mögött lappangó igazságot is.

Freya Berry
Madárkalitka könyvtár

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
I.P.C. Mirror Könyvkiadó
Megjelenés: 2023.01.01
regény

Kedves olvasó, a férfi, akit szeretek, meg akar ölni. Igéző történet eltemetett titkokról és megszállottságról, mely Daphne du Maurier-t idézi. Az utolsó oldalig megbabonázza az olvasót.

A kalandor és növényvadász Emily Blackwood megbízást fogad el a különc Heinrich Vogeltől, aki egykor egzotikus állatokkal kereskedett Manhattan szívében lévő üzletében, most pedig hátborzongató gyűjteményével egy elszigetelt, ódon skót kastélyban él.

Emily egy rég eltűnt kincs nyomába ered, ám a kincs helyett Hester Vogel naplójának elrejtett lapjaira bukkan, melyeknek a sorai között titkos nyomok bújnak meg, akár egy rejtvény darabkái.

Hester naplója egy régi, ütött-kopott könyvhöz vezeti Emilyt, s ezzel kezdetét veszi egy egészen másfajta, izgalmakkal, fordulatokkal teli kincsvadászat. A nyomok veszélyes ösvényre terelik a lányt, arra kényszerítve, hogy szembenézzen élete legsötétebb titkával is…

Martha Hall Kelly
Napraforgó-nővérek - Orgonalányok 3.

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2023.12.08
regény

A Napraforgónővérek megtörtént eseményeken alapuló regény, amely három erős nő sorsát kíséri végig. Hátterük, neveltetésük és értékrendjük nagyon különböző, de mindhárman készek megküzdeni a személyes boldogságukért, családjukért és a szerelemért.

Georgy szakmai elismerésre, Jemma, a rabszolgalány szabadságra vágyik, Anne-May pedig bosszút akar állni a déliek oldalán elesett öccséért.

Útjaik keresztezik egymást, és egy időre összefonódik a sorsuk. Súlyos veszteségek érik őket, a lebilincselő regény végére más ember lesz belőlük, és az életükben mélyreható változások történnek – csakúgy, mint a történelemben.

Ismerd meg sorsukat!

Mary Sharratt
A zarándok

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
I.P.C. Mirror Könyvkiadó
Megjelenés: 2023.11.24
regény
történelmi regény

Mit tehet az ember, ha úgy érzi, a családja és a városa, az egész környezete fojtogató, mintha falakkal lenne körülvéve? És ha ez az ember történetesen egy nő, aki a középkorban él?

Margery Kempe, aki negyvenéves koráig a kötelességtudó kisvárosi asszonyok életét élte, és tizennégy gyermeket szült, végül engedett az Úr hívásának, és zarándokútra indult, hogy bejárja az akkori ismert világ szent helyeit. Egészen Jeruzsálemig eljutott, és útja végére már nem volt ugyanaz az ember, mint amikor veszélyektől sem mentes, kalandos vállalkozásába belefogott.

Mary Sharratt valós történeten alapuló regénye Margery Kempe, az első angol nyelvű önéletrajzíró életének sorsfordító éveit meséli el, és közben betekintést nyerhetünk a késő középkor néha meghökkentően idegen, néha pedig nagyon is ismerősnek tűnő világába.

Cara Hunter
Gyilkosság a családban

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
21. Század Kiadó
Megjelenés: 2023.11.30
krimi
regény

Egy holttest. Hat szakértő. Előbb meg tudod oldani a rejtélyt, mint ők?

A Féktelen harag és a Csakis az igazat szerzőjétől
New York Times Bestseller

„…eredeti, invenciózus és abszolút 21. századi…” – Janice Hallett

Ördögien eszes, forradalmi regény – nem fogsz rájönni, mi a vége.
IAN RANKIN

Egész Angliát megrengette az a bűnügy

Luke Rydert meggyilkolták, és a tettes kilétére azóta se derült fény

Luke Rydert 2003 decemberében találták holtan londoni otthona kertjében. Felesége és három örökbe fogadott gyerek maradt utána. Senki nem látott semmit.

A rejtély most élő adásban oldódik meg.

Szakértők csoportja veszi szemügyre a bizonyítékokat a Gyalázatos című true crime tévéműsorban – és megdöbbentő következtetésre jutnak.

Lehet, hogy többet tud a csoport, mint amit elmondanak?
Kinek a háza táján kell az igazságot keresni?
Előbb meg tudod oldani a rejtélyt, mint ők?
Nem fogod elhinni, mi az igazság.

Cara Hunter Oxfordban él. Az Adam Fawley detektívfelügyelő sorozat szerzője, amelynek köteteiből világszerte több mint egymillió példány kelt el. Ez az első, sorozaton kívüli thrillere.

Pat Barker
A nők jussa a hallgatás

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Alexandra Könyvesház
Megjelenés: 2023.11.22

A gyönyörű Briszéisz gyerekkorától kezdve tudja, hogy a nők jussa a hallgatás. A Trója mellett fekvő Lürnésszosz királyának ifjú feleségeként nem sokkal több egyszerű tenyészállatnál, ám ez a sors is összehasonlíthatatlanul jobb annál, mint ami városának feldúlása után vár rá.

Briszéiszben nincs meg unokatestvére bátorsága, aki a hódító görögök elől a mélybe vetette magát, és így Akhilleusz hadizsákmánya lesz. Akhilleusz, az isteni hős; Akhilleusz, a fényes; Akhilleusz, a könyörtelen mészáros, aki anyja után sír a tenger partján.
Briszéisz egy lesz a fogságba esett nők tömegében, és hamarosan a görög sereget szétfeszítő hatalmi harc középpontjában találja magát Akhilleusz és Agamemnón között. Azonban miközben testi és lelki megaláztatások sorát kell átélnie, rádöbben, hogy az őt egymás között jószágként csereberélő héroszok sem többek a szeszélyes istenek játékszereinél. Trója és asszonyainak végzete előre megíratott. Képes lehet Briszéisz túlélni a pusztulást, és saját történetének szerzőjévé válni?
A nők jussa a hallgatás ugyan, de a Booker-díjas Pat Barker elsöprő erejű regénye hangot ad a mítoszokból és történelemből kitörölt lányok és asszonyok seregének.

Sara Aharoni
Az első Rothschild feleség

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
I.P.C. Mirror Könyvkiadó
Megjelenés: 2023.11.30
családtörténet
életrajz

DÍJNYERTES TÖRTÉNELMI REGÉNY A VILÁG EGYIK LEGHÍRESEBB DINASZTIÁJÁRÓL". Pontos történelmi kutatások és szép szövésű történet, melyet egyértelmű irodalmi tehetséggel hoztak létre. A Rothschild név egy mítosz... s ez a szép és értékes történet életre kelti, emberivé változtatja a mítoszt." - Abraham B. Yehoshua, író

A tizennyolcadik század fordulóján, a németországi Frankfurtban a fiatal Gutle és Meir Amschel Rothschild küszködve próbálják elkezdeni új, közös életüket a zsúfolt, tiltó rendeletek sújtotta zsidónegyedben, a Judengasséban. Azonban Meir tehetsége kezdő bankárként felkelti egy német herceg figyelmét, és Meir hirtelenjében az európai pénzügyi és nemesi világban találja magát, a Rothschildok élete pedig örökre megváltozik. Gutle ugyan rendkívül büszke a férje sikerére, mégis óvatos, hiszen tisztában van azzal, hogy Meir felemelkedése azon áll vagy bukik, hogy a pártfogói hajlandók-e eltekinteni zsidó származásától. Ahogy gyarapszik a családjuk, az áhított vagyonra szert tesznek, és sikert sikerre halmoznak, úgy erősödik a hitük is, hogy a pénz révén szerzett hatalom végre megadja a zsidók számára, hogy egyenjogú állampolgárokká válhassanak.

A REGÉNY GUTLE ROTHSCHILD KÖZVETLEN HANGVÉTELŰ, ÉVTIZEDEKET FELÖLELŐ NAPLÓIN KERESZTÜL FEST PAZAR, BENSŐSÉGES KÉPET SZEMÉLYES GYŐZELMEKRŐL ÉS TRAGÉDIÁKRÓL, VILÁGFORMÁLÓ TÖRTÉNELEMRŐL ÉS EGY NŐ RENDÍTHETETLEN EREJÉRŐL.

A szerző e történelmi regényében a pénzügyi dinasztia alapító atyjáról, Mayer (Meir) Amschel Rothschildról ír, akinek a felesége, Gutle, titkos naplót írt, amelyben lejegyezte gondolatait és életük fordulatait. Mayer és Gutle a szorgalom és odaadás értékeit átadták gyermekeiknek is, akik Európa nagy fővárosaiban telepedtek le, pénzintézeti hálózatot hoztak létre, és a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb családjává váltak. Elképesztő vagyonuk, az uralkodókhoz való közelségük s az integráció ellenére Mayer és Gutle a frankfurti zsidó gettóban élték le az életüket.

Greg Buchanan
16 ló

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Maxim Könyvkiadó
Megjelenés: 2023.12.09
krimi
regény
sci-fi

Trauma, bűntudat és büntetés súlya nehezedik egy apró, tengerparti közösségre, amiről már rég lemondott a világ.

Az angliai Ilmarshban a helyi rendőrfelügyelő, Alec Nichols tizenhat ló fejét fedezi fel egy farmon. Ezeket úgy temettek el, hogy egyetlen szemük néz csak a téli nap felé. Miközben próbálja felderíteni, ki a felelős ezért az elborzasztó tettért, Alec kénytelen külső segítséget igénybe venni. Miután az állatorvosi kriminalisztika szakértője, Cooper Allen is megérkezik a városba, egy kórokozót fedeznek fel a talajban, amitől nagyon sokan súlyosan megbetegednek azok közül, akik kapcsolatba kerültek a tetemekkel.
A kibontakozó nyomozás során számtalan bűncselekmény kerül napvilágra – többek között eltűnések, gyújtogatások, csonkítások -, és az ezt követő sötét napokban a város pánikba és paranoiába süpped. Semmi sem az, aminek látszik, bárki lehet gyanúsított, és az előkerülő titkok megbolygatják Ilmarsh korábbi látszólagos békéjét. Cooper hamarosan azon kapja magát, hogy képtelen elhagyni a várost, miközben Alecet is utoléri a láthatatlan fenyegetés. A két nyomozó versenyzik az idővel, hogy felfejtse az őrült és rettenetes bűncselekmények mögötti igazságot. Bármi áron.

Krasznahorkai László
Zsömle odavan

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Magvető Könyvkiadó
Megjelenés: 2024.01.03
regény

Megannyi menekülő Krasznahorkai-hős után a szerző új regényének főszereplőjét, a 91 éves Kada Józsi bácsit, aki hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől, egy meg nem nevezett magyarországi faluban mégis megtalálják követői.

Kadának vérében van az inkognitó, családja már több évszázada tartja titokban eredetét, és egyelőre ő se szeretné nagydobra verni, hogy a nyugdíjas villanyszerelő IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven tarthatna igényt a magyar trónra. De nem akar belekeveredni a politikába, úgy döntött, saját szavajárásával, hogy nem tesz többé a tűzre, ellenben tiszta vizet önt a pohárba. De mit szólnak ehhez lelkes tanítványai, akik között akad délibábos monarchista és paramilitáris terrorakciókra készülő alak is? Egyáltalán: elejét lehet-e venni a szükségszerű következményeknek? Krasznahorkai László groteszk és szatirikus új regényében – New York, Dalmácia és Türingia után – visszatér a karneváli Magyarországra. A pácban mindenki benne van: a víkendházi öreg király csakúgy, mint a felbukkanó vendégek, akik között találunk egy Krasznahorkai László névre hallgató vándorzenészt is. És vajon hol lehet mindeközben Józsi bácsi házőrző kutyája, Zsömle? Lehet, hogy homályba vész? Vagy velünk marad örökre?

Sarah Berman
Gratulálunk, egy szekta tagja lettél!

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Alexandra Könyvesház
Megjelenés: 2023.11.24
ismeretterjesztő
társadalomtudomány

Híresek, sikeresek és gazdagok, és neked is sikert és gazdagságot ígérnek. Bizalmat ébresztenek benned, és ahogy egyre beljebb kerülsz a szervezetben, egyre fontosabbnak érzed magad. Gratulálunk, egy szekta tagja lettél!

Az Elöljáró, azaz Keith Raniere és befolyásos segítői, sikeres színészek és milliárdos vagyonok örökösei által vezetett önfejlesztő szervezet, az NXIVM két évtizedes működése alatt tízezrek életét tette jobbá, nemzetközi vállalathálózatot hozott létre, és a világ javításán munkálkodott. Azt viszont csak a beavatott kevesek tudhatták, hogy a hívei által messiásként tisztelt Raniere nevének kezdőbetűit bizarr beavatási szertartás részeként a kiválasztott női tagok szeméremdombjába égették, fiatal nőket éheztettek és tartottak rabszolgaként, és hogy mindez – legalábbis eleinte – a szexuálisan zaklatott és kizsákmányolt áldozatok jóváhagyásával történt. Sarah Berman tényfeltáró újságíró sokkoló részletekkel teli könyvében feltárja, hogyan építette fel Raniere dollármilliárdokat érő birodalmát személyiségének erejére és a modern emberek kétségbeesett értelem utáni vágyakozására alapozva, hogyan hálózott be védtelen, fiatal nőket és hogyan tett tönkre számtalan életet a bölcsesség és a világjobbítás álcája alatt. Az NXIVM hihetetlen, mégis igaz történetét az HBO a nagy sikerű Beavatási eskü című dokumentumsorozatában dolgozta fel.

Mattias Edvardsson
Látszólag normális

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Partvonal Könyvkiadó Kft.
Megjelenés: 2019.03.21
krimi
regény
thriller

Stella látszólag egy átlagos tinédzser, aki éli felhőtlen hétköznapjait, amíg egy nap meg nem vádolják egy nála jóval idősebb férfi meggyilkolásával. Mi köze lehet az üzletember halálához a kifogástalan hírű családból származó lánynak?

Stella apja az egyházközösség elismert lelkipásztora, aki odaadó férj és rajong egyetlen gyermekéért. Az igazság és az őszinteség bajnokaként ismert Adam elvei ellenére hazudik is a nyomozóknak, hogy alibit biztosítson a letartóztatott lányának, hiszen Stella úgyis ártatlan – de visszapillantva később a gyerekkorára kiderül, hogy a szeretett gyermek bonyolultabb eset, mint amilyennek az apja elsőre lefesti őt. A nyomozás lélekölő terhe alatt Adam kezdi elveszíteni a kontrollt, és már nem tudja leplezni személyiségének sötét oldalát.
A nyomozás során Stella szavaiból kiderül, hogy közelről ismerte a meggyilkolt férfit, és nem ez az egyetlen titok, amit a szülei előtt rejteget. A thriller legvégén Ulrika, az anya vall a család életéről. A védőügyvédként praktizáló nő egyedülálló perspektívát tár a nyomozók elé, és lassan felsejlik az a szövevényes terv, amivel a lányát akarja megmenteni. Ám az elképzelése csaknem bajba sodorja, mert igen nagy kockázatot vállal…
A lebilincselő pszichothrillerben Mattias Edvardsson olyan hálót sző, amely mindenkit csapdába ejt, és semmi sem az, aminek látszik.

Stefan Aust  Adrian Geiges
Hszi Csin-ping - a világ legnagyobb hatalmú embere

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
Corvina Kiadó
Megjelenés: 2022.05.18
életrajz
történelem

Nincs még egy olyan téma, amely annyira kényesnek számítana Kínában, mint a pekingi elithez tartozó politikusokról írni, sőt, ez akár veszélyes is lehet: 2015-ben Hongkongban öt könyvkereskedő tűnt el, feltételezhetően a kínai biztonsági erők hurcolták el őket.

Egyetlen bűnük, hogy könyveket adtak ki vagy árusítottak Peking titokzatosságba burkolózó, vezető politikai kasztjáról. És aligha akad még valaki, akinek az esetében az információhiány olyan nyilvánvaló lenne, mint épp a pártfőtitkár és államelnök, Hszi Csin-ping esetében. Nem tudunk róla szinte semmit, még egy maroknyi életrajz sem jelent meg róla, pedig a világ vezető politikusairól könyvtárnyi az irodalom.

Ki valójában ez az örökké mosolygó, de sokszor igencsak kemény ember, akinek valós szándékai nehezen bogozhatók ki beszédeinek gazdag szóvirágai, máskor meg kínai „pártnyelven” írott, bonyodalmas mondatszövevényei közül? Hogyan lett azzá, aki? Mit forgat a fejében? Mit jelentenek elgondolásai a mi számunkra? Hogyan lett irányításával az ellentmondásokkal teli, kommunista Kína vezető hatalommá, igazi modern állammá, ő maga pedig a világ legnagyobb hatalmú emberévé?

„A szerzők élvezetes stílusban mutatják be Hszi Csin-ping életének egyes állomásait.” – Süddeutsche Zeitung

Henry Kissinger
Az állam vezetéséről - Hat politikai stratégia a XX. századból

Felnőtt könyvtár
2024. februári könyvajánló
MCC Press Kft.
Megjelenés: 2023.05.22
ismeretterjesztő
társadalomtudomány

Kevés kortársunkról mondható el, hogy tanúja volt szinte a teljes XX. századnak. Még kevesebbekről, hogy tevékenyen formálták is azt. E kevesek egyike a Nobel-békedíjas Henry Kissinger, az Egyesült Államok legnagyobb hatású nemzetbiztonsági főtanácsadója Nixon és Ford elnökök külügyminisztere, majd számos későbbi elnök tanácsadója.

Szavaira és iránymutatására – legutóbb az ukrajnai háború ügyében – mind a mai napig élénken figyel a nemzetközi közvélemény.

Közelmúltban befejezett könyvében, amely magyarul a szerző 100. születésnapján jelenik meg, az államvezetésről értekezik hat kiemelkedő XX. századi vezető (Konrad Adenauer, Charles de Gaulle, Li Kuang-jao, Richard Nixon, Anvar Szádát és Margaret Thatcher) stratégiáját elemezve. Kissinger nem először veti papírra gondolatait a fenti vezetők némelyikéről, meglátásai mégis meglepően újszerűek. Vajon kié lehetett az alázat, kié az egyensúly, kié a kiválóság és kié az akaraterő stratégiája? És miért fontos, hogy jól válasszuk meg a stratégiánkat?

„Bármely társadalom, függetlenül politikai berendezkedésétől, örökkön egyfajta átmeneti állapotban van az emlékezetét formáló múlt és a fejlődését meghatározó jövőkép között. Ezen az úton elengedhetetlen, hogy e társadalmat vezesse valaki, hiszen […] vezetés nélkül az intézmények sodródnak, míg a nemzetek a jelentéktelenné válást, legrosszabb esetben pedig a katasztrófát kockáztatják.”

Henry Kissinger (1923-) könyvével induló sorozatunk, a Világrend a legfontosabb stratégiai kérdések és az azokra adható válaszok feltérképezésére vállalkozik, hogy elkerülhessük a XXI. század mindnyájunkat fenyegető katasztrófáit. A sorozat további köteteiben is jelentős szerzők változatos nézőpontokból megfogalmazott gondolatait olvashatjuk, amelyek útbaigazítanak minket a folyamatosan átalakuló világrendben. „

Legújabb
könyvek